Kussens wassen is een onderdeel van een comfortabel bed, dus houd ze fris en in optimale vorm met deze door experts goedgekeurde tips.

Als het op beddengoed aankomt, bent u waarschijnlijk nauwgezet in het schoonmaken van uw lakens en dekbed, maar kan hetzelfde worden gezegd van uw kussens? Omdat kussens een mix van insecten, dode huid en huisstofmijt en hun uitwerpselen kunnen bevatten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze net zo veel aandacht krijgen als al het andere op uw bed. Om er zeker van te zijn dat uw kussens fris en schoon zijn, vroegen wij Brian Sansoni, senior vice president communicatie, outreach, en lidmaatschap van het American Cleaning Institute, om zijn beste tips voor het schoonmaken en verzorgen van dit essentiële element van het bed.

Hoe was je kussens?

De meeste kussens, inclusief die gevuld met katoen, veren, dons en fiberfill, kunnen worden gereinigd in een wasmachine met warm water op het zachte programma, legt Sansoni uit, maar het is altijd een goed idee om eerst het etiket te lezen voor reinigingsinstructies. “Uw kussen kan een van de zeldzame soorten zijn die chemisch gereinigd moeten worden,” zegt hij. Schuimrubberen kussens zijn een veel voorkomend type dat niet in de wasmachine mag, omdat de agitatie te hard is en waarschijnlijk de vulling kapot zal maken. Desondanks kunnen schuimkussens thuis op een andere manier worden gereinigd. “Je kunt de afneembare hoes (als die er is) wassen volgens de reinigingsinstructies op het etiket,” zegt Sansoni. Om het schuim te reinigen, kunt u een stofzuiger gebruiken om vuil en stof te verwijderen dat zich in het kussen bevindt.

Hoe vaak moet je hoofdkussens wassen?

Terwijl u de rest van uw beddengoed regelmatig moet wassen, hebben kussens een iets langere periode van respijt. Op zijn minst zouden kussens elke zes maanden een goede wasbeurt moeten krijgen. Om er zeker van te zijn dat uw kussens altijd op hun best zijn, kunt u overwegen ze “ten minste elke drie maanden of vier keer per jaar” te wassen, zegt Sansoni. Kussenslopen moet je samen met je beddengoed wassen, wat een wekelijkse schoonmaakroutine zou moeten zijn.

Hoewel het belangrijk is om je kussens regelmatig te wassen, is het ook goed om te weten wanneer je ze moet vervangen. Sansoni stelt voor uw kussens om de één tot twee jaar te vervangen. Deze termijn wordt verder ondersteund door de National Sleep Foundation, hoewel het belangrijk is om te weten dat bepaalde soorten hoofdkussens zelfs langer mee kunnen gaan.

Is het type wasmachine van belang?

Een voorlader of bovenlader zonder roerwerk – dat is de spil in het midden van de wasmachine – heeft de voorkeur voor het reinigen van hoofdkussens. Dat betekent echter niet dat je geen machine met bovenlader en roerwerk kunt gebruiken om kussens schoon te maken; Sansoni raadt alleen aan om de kussens er verticaal in te doen, zodat ze minder snel beschadigd raken, en ze slechts één of twee minuten te wassen op het zachte programma. “Gebruik na het spoelen ten minste twee keer de droogspoelfunctie van uw wasmachine om zoveel mogelijk vocht uit de kussens te krijgen,” voegt hij eraan toe.

Hoe u kussens ter plekke kunt behandelen

Net als bij het wassen, is er een verschil in hoe je je kussens moet behandelen, afhankelijk van het type. Voor schuimkussens raadt Sansoni aan om vervuilde plekken met een doekje in een milde zeepoplossing schoon te maken. Voor andere soorten kussens, als het kussen vlekken heeft van stoffen zoals bloed of speeksel, kunt u de vlekken voorbehandelen om ze eruit te krijgen. Digestants (enzymenbevattende wasmiddelen) zouden dit moeten verhelpen.

Hoe kunt u kussens drogen?

Het is prima om uw kussens aan de lucht te laten drogen. U kunt ze ook enige tijd in de droger laten drogen, afhankelijk van de reinigingsinstructies op het etiket. (Schuimkussens, bijvoorbeeld, lopen het risico in brand te vliegen wanneer ze in contact komen met warmte). In het geval dat je je droger kunt gebruiken, raadt Sansoni aan om een aantal cycli te draaien om er zeker van te zijn dat het kussen helemaal droog is. “Haal de kussens er tijdens het drogen af en toe uit en pluis ze om klonteren te voorkomen en gelijkmatig drogen te bevorderen,” zegt Sansoni. “Een paar tennisballen of droogballen in de droger gooien met de kussens helpt ook om klonteren te voorkomen.”

Verzorging van donzen kussens

Hoewel het lijkt alsof uw donzen kussens deskundig onderhoud nodig hebben, kunnen ze eigenlijk thuis worden gewassen. Kijk natuurlijk wel even op het wasetiket, maar wassen op een fijne wasstand in koel water is vaak al voldoende. “Was er twee tegelijk om de wasmachine in balans te houden tijdens het centrifugeren,” zegt Sansoni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here