Online forums voor kookgeobsedeerden zijn een gemengde zegen. Aan de ene kant zijn het geweldige bronnen, vol met gedetailleerde informatie over allerlei onderwerpen. Maar ze kunnen ook laten zien hoe weinig overeenstemming er vaak is onder de experts als je tot de kleinste details komt. Ik heb urenlang sites over gietijzeren kookgerei doorgespit, om dan te zien dat sommigen zweren dat lijnzaadolie het beste is om mee te kruiden, anderen voor Crisco of reuzel kiezen, en weer anderen zeggen dat canola hun favoriet is. De oventemperaturen die ze gebruiken zijn al even uiteenlopend, en sommigen zijn voorstander van ingewikkelde methoden waarbij de oventemperatuur tijdens het kruiden herhaaldelijk wordt gewijzigd.

Het inbranden begrijpen

Een gietijzeren pan is letterlijk een grote homp ijzer, gegoten in de vorm van kookgerei. IJzer is van zichzelf metaalgrijs en zeer reactief, en kan alleen al in vochtige lucht binnen enkele minuten gaan roesten. Als je in een kale ijzeren pan kookt, zal niet alleen het roesten een probleem zijn, maar je eten zal er ook aan vastplakken.

Wat je nodig hebt is inbranden

inbranden heeft in dit geval niets te maken met zout of kruiden. In plaats daarvan beschrijft het een harde, beschermende laag die wordt gevormd door het verhitten van zeer dunne laagjes vet (zoals olie) op het gietijzer. Wanneer het vet wordt verhit, bindt het zich aan het metaal en aan zichzelf in een proces dat polymerisatie wordt genoemd, waarbij het vet in een vorm van plastic wordt omgezet. Nadat voldoende lagen kruiden zijn aangebracht, heb je geen vettig laagje meer, maar een harde, zwartgeblakerde huid die het metaal beschermt. Gelukkig voor ons koks heeft het ook anti-aanbak eigenschappen waardoor zelfs het meest plakkerige voedsel (denk: gebakken eieren) een plezier wordt bij gebruik van gietijzer.

Hoe een nieuwe gietijzeren pan inbranden

Je hebt onze gietijzeren braadpan review gelezen, en je hebt besloten dat het tijd is om een nieuwe pan te kopen. Uitstekend idee. Je nieuwe gietijzeren braadpan komt bijna altijd uit de fabriek met een zekere mate van voorverzegeling, maar over het algemeen wil je er nog een paar bovenop leggen om er zeker van te zijn dat hij goed is. (Als je een oude braadpan hebt die niet in goede staat is, kun je onze gids voor het restaureren van gietijzer raadplegen, met instructies over hoe je oude lagen en roest verwijdert). Als je eenmaal je eigen lagen hebt aangebracht, gebruik je de pan gewoon en kun je er weer jaren tegenaan.

Stap 1: Was en droog uw pan

Het is moeilijk te zeggen wat er precies met die pan is gebeurd tussen het moment dat hij van de fabriekslijn kwam en het moment dat hij in uw keuken stond, dus u moet hem wassen voordat u hem gaat kruiden. Schrob de pan goed schoon met warm zeepwater en droog hem daarna goed af. Zelfs na het drogen met een handdoek kan er nog wat vocht op het oppervlak achterblijven, dus u kunt de pan het beste een minuut of twee op het vuur zetten om eventueel achtergebleven water te verdrijven.

Stap 2: Wrijf het geheel in met olie en boen het goed

Nu je pan schoon en droog is, wrijf je hem van binnen en van buiten, inclusief de handgreep, in met bakolie.

*Voor de goede orde, we hebben ontdekt dat de vaak aanbevolen lijnzaadolie snel een laagje oplevert, maar het heeft de neiging om af te schilferen als je het gebruikt. Wij raden het niet aan.

De sleutel hier is om de olie over de hele pan te wrijven, maar dan zo grondig dat de pan er niet meer vet uitziet. Zelfs een klein beetje overtollige olie op de pan kan zich tijdens het kruiden ophopen tot kleine verharde druppeltjes op uw kookoppervlak, of kleverig worden als u het een paar dagen niet gebruikt.

Stap 3: Verwarm het in de oven

Zet de geoliede pan 30 minuten in een voorverwarmde oven van 450°F. Het kan een beetje rokerig worden, dus zorg dat de keuken goed geventileerd is. Gedurende deze tijd zal de olie polymeriseren en de eerste van verschillende harde, plastic-achtige coatings vormen die je zult aanbrengen.

De reden waarom we hier de oven gebruiken is omdat die een gelijkmatige warmte geeft die de olie beter over de hele pan verdeeld. Zelfs het beste gasfornuis kan hete en koele plekken produceren, wat kan leiden tot ongelijkmatige eerste lagen.

Hoewel het niet essentieel is, vooral als je alle overtollige olie hebt weggeboend, vind ik het prettig om de pan ondersteboven te zetten en er een bakplaat of stuk folie onder te leggen. Het is gewoon een extra verzekering tegen overtollige olie die besluit weg te lopen en zich te verzamelen, aangezien de zwaartekracht het uit de pan zal trekken.

Stap 4: Herhaal 3 tot 4 keer

Als het half uur voorbij is, haalt u de pan eruit. (Denk eraan: hij is heet!) Wrijf hem nu nog een keer helemaal in met de olie en wrijf hem uit zoals eerder. Zet hem dan terug in de oven voor nog eens 30 minuten. Al met al zul je dit olie-en-verwarm proces drie tot vier keer willen doen.

Als je klaar bent, laat je de pan afkoelen. Het is nu klaar om te koken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here