Je hebt waarschijnlijk wel eens de uitdrukking “convectieoven” gehoord. Het klinkt misschien deftig, of anders, of technisch. Maar wat is een convectieoven precies, en waarin verschilt hij van een conventionele?

Het convectie-idee komt erop neer dat hete lucht voortdurend circuleert dankzij een of meer ventilatoren.

Conventionele ovens met convectiefunctie (die meestal betaalbaarder zijn) hebben een ventilator die hete lucht laat circuleren uit de verwarmingselementen boven- en/of onderaan de ovenholte. “Echte convectie”, “derde-element convectie” of “Europese convectie” ovens hebben een speciaal verwarmingselement bij of rond die ventilator die verwarmde lucht rondblaast. (Zeer high-end modellen hebben zelfs meerdere ventilatoren.)

Waarom is dat van belang? Denk: Voedsel dat beter bruint, meer karamelliseert, en dat tot 25% sneller gaar is dan conventioneel koken.

En is een convectie wandoven echt de kosten waard? Zijn er ook nadelen? Kun je zelfs een oven zonder convectieventilator vinden?

In deze gids tonen we je de voor- en nadelen van convectieovens en gewone ovens – en helpen je de voor jou juiste keuze te maken.

Voordelen van convectieovens boven gewone ovens

Eerst het belangrijkste: Dit zijn de vier grootste redenen om een convectieoven boven gewone ovens te verkiezen.

Gelijkmatiger koken

Convectieovens zijn ontworpen om gelijkmatiger gekookt voedsel te produceren. In een traditionele oven zijn de verwarmingselementen zo gelijkmatig mogelijk gerangschikt – maar de vorm van je gerechten en de binnenkant van de oven betekenen nog steeds dat sommige plekken meer warmte krijgen dan andere. (Denk aan hoe een koekjesrecept vaak zal aangeven dat je de bakplaat halverwege het bakken moet draaien.)

Kortere gaartijden

Omdat convectieventilatoren de warmte gelijkmatiger en efficiënter door het oveninterieur laten circuleren, kun je meestal kortere gaartijden verwachten. Als je een convectiefunctie of een heteluchtoven gebruikt, gebruik dan een lagere temperatuur dan je normaal zou doen. (Probeer 25 graden lager dan normaal, en controleer je voedsel 25 procent eerder dan het recept voorschrijft.)

Kortere kooktijden en lagere temperaturen betekenen minder tijd om te wachten tot het fornuis is opgewarmd, minder energieverbruik, en iets lagere elektriciteitsrekeningen.

Kook meerdere gerechten doeltreffender

Omdat convectieovens de warmte zo goed kunnen circuleren, kunnen ze grotere gerechten of meerdere schotels doeltreffender bakken dan hun conventionele tegenhangers.

In een conventionele oven (zonder convectiefunctie) bijvoorbeeld, blokkeert een grote schotel die op het bovenste rek staat de warmte om de gerechten op de onderste rekken volledig te bereiken. Je hebt dit vast wel eens meegemaakt toen je probeerde twee schalen koekjes tegelijk te bakken, waarbij de ene schaal gaar (of verbrand) was voordat de andere klaar was.

De convectieventilator zorgt ervoor dat de warmte over en rond de in de ovenholte geplaatste gerechten beweegt, voor een gelijkmatige garing van elk gerecht.

Geen hete ovenrekken meer verplaatsen

Omdat convectieovens een gelijkmatiger garing in de hele oven bieden, hoef je niet meer te piekeren over de vraag of je gerecht op een onderste, middelste of bovenste rek moet staan, en je zit niet meer opgescheept met hete rekken die je halverwege het proces moet verplaatsen! Een convectieoven van goede kwaliteit zal je gerecht meestal precies goed garen, ongeacht waar je het in de oven zet.

Wanneer overslaan van convectie koken
We hebben alle voordelen van convectieovens besproken, maar zijn ze ook perfect? Niet per se. Hoewel in alle convectieovens conventioneel koken de standaardstand is, melden thuiskoks af en toe toch ontevredenheid over convectie boven conventioneel koken. Hun klachten vallen meestal in een van de volgende drie categorieën

Recepten aanpassen

De meeste recepten gaan ervan uit dat je in een conventionele oven kookt. Het is een extra stap om de temperatuur en kooktijd van je favoriete recepten aan te passen. Doe je dat niet, dan heb je misschien ondergist brood, aangebrande koekjes, of papperige verjaardagstaarten. (Sommige recepten kunnen je vertellen welke aanpassingen nodig zijn voor convectie, maar meestal moet je je eigen oordeel gebruiken of even Googelen).

Slechte prestaties voor sommige soorten voedsel
Veel gebruikers van een convectieoven zeggen dat gerechten die een vochtige omgeving nodig hebben, zoals pudding en vlaai, bij convectie-instelling niet dezelfde resultaten geven als bij een conventionele aanpak. (Een omgeving in een convectieoven is iets droger.)

Ook kan de ventilator die bij convectiekoken komt kijken knoeien met soufflés, macarons en andere tuttige baksels die op een bepaalde manier moeten rijzen.

Een slimme manier om dit te omzeilen? Kies een convectie oven waarin je kunt kiezen of je de ventilator bij een bepaalde kookopdracht wel of niet wilt laten werken. Dit geeft je in wezen twee ovens in één, want een convectieoven zonder ventilator aan is in principe een conventionele oven en zal ook als zodanig koken. Zo kun je conventioneel koken kiezen voor het voedsel dat beter bij die stijl past.

Meer onderdelen die defect kunnen raken of stuk gaan

Als apparaten zijn, is een conventionele oven vrij rechttoe rechtaan. Hij zet elektriciteit om in warmte-energie om de interne kookelementen op te warmen, die op hun beurt je voedsel opwarmen. Maar convectiefunctionaliteit en convectieovens voegen een heel ander systeem van bewegende delen toe – het ventilatormechanisme. Bij convectieovens met meerdere ventilatoren wordt de hoeveelheid bewegende mechanische onderdelen verdubbeld of verdrievoudigd. Dat betekent dat er meer onderdelen in je oven zijn die kunnen haperen, breken en defect raken – wat een grotere kans op reparatie- of vervangingskosten betekent.

Je kunt dit probleem vermijden door de beste stoomoven te kiezen van een merk met een vertrouwde reputatie voor kwaliteitsbouw – en een stevig garantie- of waarborgprogramma voor defecte onderdelen en slijtage.

Conclusie

Je persoonlijke voorkeuren, budget, en kookbehoeften bepalen de juiste oven voor jou. Een convectieoven biedt zeker een aantal duidelijke voordelen voor veel kooktaken, maar je zult moeten beslissen of het mogelijke ongemak om af en toe een recept aan te passen de voordelen van verbeterde gelijkmatigheid, snellere gaartijden, en grotere flexibiliteit waard zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here